Вече можем да сме полезни на децата и техните родители в още един важен аспект – психичното и емоционално развитие и израстване и проблемите, съпровождащи тези процеси. Детският психолог Таня Кръстева е още един млад специалист, който вече е част от екипа на “Имаджин Скул”

This image has an empty alt attribute; its file name is Tania-scaled-e1596614674800-684x1024.jpg

“Казвам се Таня Кръстева и съм психолог в психоаналитично формиране. Член съм на Асоциация „Българско психоаналитично пространство“ и участвам в семинарите, които се организират от екипа й, съвместно с  Espace Analytique – Paris. Работя с деца и възрастни, които изпитват някаква форма на психично страдание.

Задръжки в развитието, поведенчески прояви, трудности в емоционален аспект, невъзможност за превъзмогване травматично събитие, висока тревожност и панически атаки, депресия, агресивно поведение и пр. Всички тези симптоми и медицински етикети притежават описателна сила, но не и обяснителна. За психоанализата те се обединяват под един по-фундаментален аспект от функционирането ни като личности. Свързани са с начина на „работа“ на нашата психична структура. Формирането й при децата и опознаването й при възрастните, са единственият начин за качествена промяна и лечение.  Методът на психоаналитичната психотерапия изисква дълбоко вникване в собствените несъзнавани процеси и желания. Това е процес, съпроводен с много болка и вложение, но носещ трайни ползи.

            За възрастните психоаналитичната психотерапия стъпва върху словото. Словото, което намества, размества, обяснява, лекува рани, придава смисъл и гради нови хоризонти. За детето психоанализата минава през играта. Тя е езикът, на който говори всяко дете, а ние, хората, които искаме да го чуем, сме създатели, съучастници и съмишленици в неговата игра. Това, по мое мнение, е най-забележителният процес.”